Rólunk

A Pathodiagnostica Kft-t a Baranya Megyei Kórház Pathológiai Osztályán (1956-2009) dolgozó orvosok alapították 1997-ben. Akkoriban a  Baranya megyei városi kórházak komplex pathológiai ellátásának biztosítása volt a fő cél. Laboratóriumunk 2009. év végéig a Baranya Megyei Kórház Pathológiai Osztályán belül működött, 2010. január elsejétől önálló telephelyen végzi tevékenységét. A humánpathológiai szolgáltatások  mellett állatpathológiai vizsgálatok (szövettan, cytológia) is felkerültek a palettára, mely utóbbi alapját Dr. Kádas István professzor és Dr. Százados Imre főorvos között fennálló hosszú szakmai együttműködés teremtette meg.

Munkánkban Romhányi György neves pécsi pathologus professzor szellemi örökét követjük, azt a szellemiséget, amely mindig a legegyszerűbb úton kívánta elérni a legcélszerűbb eredményt mind a kutató, mind a diagnosztikus munkában. Mindig az vezérelte, hogyan tudja munkájával a beteg javát szolgálni. Tette ezt orvosnemzedékeket felnevelő oktató munkájával, klinikus kollegákkal való konzultációival a bonctermi bemutatásoknál, illetve közvetlen munkatársaival a mikroszkóp mellett. Számos, azóta szállóigévé vált mondása maradt ránk, amelyek bölcs mondanivalójukkal tanítványok százait segíti a mindennapi orvosi gyakorlatban.

Kádas Istvánt 1956-ban, Romhányi György tanítványaként nevezték ki a Baranya Megyei Kórház akkor megalakuló pathológiai osztályának élére. Itt természetszerűleg a tanítómestertől kapott szellemiséget a kor kihívásainak megfelelően tovább fejlesztve alkalmazta és adta tovább munkatársainak.
Az elődök nagyságát misem bizonyítja jobban, mint hogy szellemiségük semmit nem veszített időszerűségéből, hiszen az nap, mint nap segíti a kutatók és a diagnosztikus pathologusok munkáját.